Laadpaal load balancing? Door de aanschaf van een laadpaal met load balancing voorkom je dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt aangezien er voor balans gezorgd wordt in de hoeveelheid verbruikte stroom. Op deze manier wordt de hoeveelheid stroom die beschikbaar is op een efficiënte manier verdeeld over alle apparaten in het huishouden, maar wat komt er allemaal kijken bij een laadpaal met load balancing? Wil je meer over een laadpaal met load balancing te weten komen, lees dan de onderstaande tekst goed door.
Inhoud van deze prijsgids:
Een laadpaal met load balancing
Een laadpaal met load balancing is niets meer dan een laadpaal die voorzien is van een techniek waarbij het laadvermogen op een automatische manier wordt aangepast aan de hoeveelheid beschikbare stroom in het huishouden op dat specifiek moment. Op deze manier profiteer je van een enorme besparing op energie op de piek momenten en voorkom je de overbelasting van het stroomnet, aangezien teveel apparaten die tegelijkertijd worden aangesloten kunnen zorgen voor een stroomstoring in het net. Door middel van load balancing wordt er gezorgd voor balans in de stroom die er wordt verbruikt in je huishouden. Een andere naam voor een laadpaal met load balancing is ‘Smart Charging’ of een slimme laadpaal.
De werking van load balancing
Bij een laadpaal die van load balancing is voorzien wordt de belasting van het stroomnetwerk elke seconde gemeten. Ook de laadsnelheid van de laadpaal wordt goed afgestemd op deze afmeting waardoor andere apparaten in het huishouden voorrang krijgen op de laadpaal. Je kunt op deze wijze de hoeveelheid stroom die er beschikbaar is op een optimale wijze benutten waarbij je de accu van je elektrische auto op kunt laden zonder dat je het stroomnetwerk overbelast.
De voordelen van load balancing
Er zijn verschillende voordelen die bij een laadpaal met load balancing komen kijken. De voordelen van laadpaal met load balancing die het belangrijkst zijn, zijn als volgt:
- Je kunt van meer flexibiliteit uitgaan omdat het optimale vermogen dat afgenomen kan worden en af kan worden gegeven.
- Je voorkomt de overbelasting van het stroomnetwerk in huis waardoor stroomuitval niet kan gebeuren.
- Er hoeft geen verzwaring van de meterkast plaats te vinden waardoor je op de kosten bespaart.
- De laadtijd aan een laadpaal met load balancing is kort omdat er gebruik wordt gemaakt van het maximale vermogen.
- Met een laadpaal met load balancing heb je de mogelijkheid om meer dan één elektrische wagen tegelijkertijd op te laten laden.
De kosten van load balancing
De kosten die komen kijken bij de aanschaf van een laadpaal met load balancing verschilt maar € 150 tot € 200 met een normale laadpaal, al variëren de kosten afhankelijk van waar je de laadpaal met load balancing gaat kopen. De exacte kosten van een laadpaal met load balancing hangen ook af van de soort laadpaal, het merk van de laadpaal, het model, het vermogen en de extra functionaliteiten.
De meterkast verzwaren
Als je stroomuitval zo veel mogelijk voor wilt komen, dan is een laadpaal met load balancing zeer geschikt. In de meeste gevallen is het echter bij de plaatsing van de laadpaal wel noodzakelijk om de meterkast te verzwaren. In geval van het verzwaren van de meterkast zal een 1-faseaansluiting naar een 3-faseaansluiting worden verzwaard door de regionale netbeheerder.
Een app voor load balancing
Bij de aan schaf van een slimme laadpaal heb je de mogelijkheid om een app te gebruiken waardoor je meer controle en inzicht hebt over de verschillende laadsessies aan de laadpaal. Je kunt met de app nagaan in hoeverre het stroomnetwerk over wordt belast, hoeveel stroom de laadpaal precies verbruikt en als je ook zonnepanelen hebt op je dak dan kan je nagaan hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Je kunt met de app voor load balancing ook de laadpalen aansturen en op moment dat er twee auto’s tegelijk op worden geladen kan je bepaalde prioriteiten instellen qua stroomverbruik.
Geschikt voor particulieren en ondernemers
Een laadpaal met load balancing is niet alleen zowel zakelijk gebruik geschikt, maar ook particulieren kunnen deze laadpalen goed gebruiken. Je kunt met een laadpaal met load balancing namelijk op een efficiënte manier met de beschikbare stroom thuis of op je bedrijf omgaan waardoor je het meeste kunt halen uit de capaciteit van het stroomnetwerk.
De subsidiemogelijkheden
Je kunt voor de aanschaf van een laadpaal met load balancing helaas geen landelijke subsidie krijgen in Nederland, maar bepaalde gemeenten geven van tijd tot tijd wel een regionale subsidie uit. Als je wilt nagaan wat de mogelijkheden van een subsidie zijn in je regio, dan dien je even langs de gemeente te gaan of contact op te nemen met een lokaal gevestigde expert. Koop je zakelijke laadpalen, dan kan je wel profiteren van een aantal regelingen waardoor de kosten van je laadpalen verlaagd worden.
Besparen op een laadpaal met load balancing
Je kunt op bepaalde manieren op de kosten van een laadpaal met load balancing besparen. Hieronder tref je een korte opsomming van een aantal manieren waarop je enorm op de kosten kunt besparen:
- Kies voor het inhuren van een lokaal gevestigde expert om de laadpaal met load balancing te installeren.
- Maak een vergelijking van een aantal opties en laat je keuze vallen op de meest betaalbare mogelijkheid.
- Ga na welke subsidiemogelijkheden er op regionaal niveau zijn in je omgeving.
- Zoek een interessante actie of aanbieding op laadpalen met load balancing in de regio.
- Installeer de laadpaal met load balancing zelf waardoor je op de installatiekosten bespaart.
- Onderhandel met de specialist en de leverancier over kosten die bij de aanschaf en de plaatsing van de laadpaal met load balancing komen kijken.
Offertes vergelijken
Als je het aanschaffen van een laadpaal met load balancing aan het overwegen bent, dan is het slim om ervoor te zorgen dat je kiest voor de kwalitatief beste keuze die het laagst geprijsd is. Dit is mogelijk door eerst een goede vergelijking te maken van de beste opties uit je omgeving waardoor je enorm kunt besparen op de kosten van je laadpaal met load balancing.