Informatie, tips en advies over laadpalen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laadpalen informatieLaadpalen informatie? Eén van de eerste zaken waar je rekening mee zal willen houden bij het kopen van een elektrische auto is de laadpaal waar je gebruik van gaat maken. Op verschillende plaatsen in een groot aantal steden zijn er reeds laadpalen terug te vinden. Deze bevinden zich doorgaans altijd op grote parkeerplaatsen. Denk hierbij met name aan de parkings van supermarkten, maar ook van tankstations, etc. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat elke eigenaar van een elektrische auto er de voorkeur aan geeft om deze (ook) thuis op te kunnen laden. Geldt dat eveneens voor jou en ben je dan ook op zoek naar concrete laadpalen informatie? Lees dan snel verder en kom alles te weten over de verschillende soorten laadpalen!

*Tip!
Laadpaal kopen? Vraag eerst gratis offertes op maat aan. Bespaar op deze manier tot wel 30% op de kosten!

 

De keuze voor een laadkabel of een laadpaal

Voor het thuis opladen van je elektrische auto beschik je in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet over slechts één, maar wel over meerdere mogelijkheden. We maken op dit vlak dan ook in de praktijk een onderscheid tussen de volgende opties:

 

  1. Het gebruik van een standaard oplaadkabel;
  2. Het gebruik van een speciale laadpaal voor elektrische auto’s;

 

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een elektrische auto te kopen zal je kunnen vaststellen dat de fabrikant altijd enkele standaard accessoires of hulpmiddelen mee levert. Het gaat hierbij in ieder geval om een speciale laadkabel welke in combinatie met een adapter wordt geleverd. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om je auto op te laden door gewoon door middel van het stopcontact. Let wel, op het opladen van je elektrische auto dient in dit geval steeds ‘s nachts te gebeuren. Tijdens de dag je auto opladen kan er namelijk voor zorgen dat het elektriciteitsnet overbelast geraakt met alle gevolgen van dien.

 

Om er zeker van te zijn dat je kan genieten van de meest optimale kwaliteit en veiligheid wordt er echter door het merendeel van de mensen toch voor gekozen om een speciale laadpaal of een connector aan de muur te plaatsen. Beide systemen doen in principe hetzelfde, maar zien er natuurlijk net even wat anders uit. Verschillende merken hebben er door de jaren heen voor gekozen om met hun eigen laadpalen op de markt te komen. Eén van de eerste fabrikanten welke dit deed was uiteraard Tesla. Zij beschikt bovendien over een zeer betaalbare muur connector die niet alleen prima werkt, maar er ook nog eens mooi uitziet.

De voordelen van laadpalen tegenover laadkabels

Ondanks het feit dat je bij de aankoop van een elektrische wagen dus in principe altijd een gratis laadkabel ontvangt is het zo dat het merendeel van de mensen er toch voor kiezen om over te gaan tot het aanschaffen van een laadpaal. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat een laadpaal de laadtijd aanzienlijk korter weet te houden. Met een laadkabel dien je al snel rekening te houden met een laadtijd van zo’n 10 uur terwijl dat bij een laadpaal slechts 6 uur is. Beschik je thuis over zonnepanelen? Dan kan je, je auto ook nog eens opladen met 100 procent groene en hernieuwbare energie.

 

Een ander voordeel dat is verbonden aan een laadpaal is terug te vinden in de veiligheid waar deze over beschikt. Laadpalen zijn dan ook in het bijzonder ontworpen om meer vermogen te kunnen leveren in vergelijking met een gewoon stopcontact. Dit zonder het risico te lopen op oververhitting. Laadpalen worden in de praktijk altijd voorzien van een eigen automatische schakelaar evenals differentieelschakelaar waardoor de meest optimale veiligheid steeds is gegarandeerd. Wist je bovendien dat laadpalen ook vaak worden uitgerust met enkele slimme functies? Deze kunnen het potentiële risico op problemen nog sterker drukken.

 

De slimme functionaliteiten waar laadpalen mee uitgerust kunnen worden kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben tot het automatisch doen dalen van het vermogen op het ogenblik dat er grote toestellen worden ingeschakeld. Daarnaast kan er ook voor worden gekozen om het opladen plaats te laten vinden op een zo gunstig mogelijk tijdstip. Een laadpaal kan daarnaast tegenwoordig ook perfect de automatische overdracht van de laadgegevens beheren. Dit kan op meerdere manieren, niet alleen via het internet, maar tevens door middel van de energiestromen tussen het elektriciteitsnet en de elektriciteitsinstallatie.

Is er ook een nadeel om rekening mee te houden?

In principe zijn er niet meteen nadelen verbonden aan het laten plaatsen van een laadpaal voor je elektrische auto bij je thuis. Wel dien je er rekening mee te houden dat het kopen van een dergelijke laadpaal natuurlijk wel een zekere financiële inspanning vereist. Dat geldt niet voor het geval je voldoening neemt met een standaard laadkabel. Wil je er toch liever voor kiezen om gebruik te maken van een laadpaal bij je thuis? Dan zal je deze kunnen kopen bij de fabrikant van je auto (afhankelijk van het merk) of bij één van de verschillende energieleveranciers die dit aanbieden. Let wel, er zijn zowel pakketten verkrijgbaar waarbij je zelf de installatie voor je rekening moet nemen als waarbij de installatie wordt uitbesteed. Dit brengt uiteraard ook een verschil in prijs met zich mee.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Gaan zonnecarports en laadpalen samen?

Het samengaan van zonnecarports en laadpalen is ideaal, vooral achter de meter,

Nieuws over laadpalen in Nederland

In een tijd waarin duurzamer leven een pre is, stappen veel mensen

Thuis opladen van je elektrische auto: alle ins and outs

Elektrisch rijden is in een steeds duurzamer wordende maatschappij niet meer weg