Informatie, tips en advies over laadpalen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laadpalen tipsLaadpalen tips? Het aanschaffen van één van de verschillende laadpalen die op de markt verkrijgbaar zijn is voor eigenaars van een elektrische auto eigenlijk het eerste waaraan ze denken. Toch is dit in tegenstelling tot wat velen denken geen absolute must. Je kan er bijvoorbeeld ook altijd voor kiezen om gebruik te maken van de standaard laadkabel die mee wordt geleverd op het ogenblik dat je een elektrische auto aankoopt. Echter is een dergelijke kabel niet honderd procent veilig en daarnaast is het ook nog eens zo dat je de auto in principe uitsluitend kan opladen bij nacht en dus niet tijdens de dag wanneer er nog heel wat toestellen energie verbruiken. Wil je dit niet en zou je daarom graag een laadpaal willen aanschaffen? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande laadpalen tips.

*Tip!
Laadpaal kopen? Vraag eerst gratis offertes op maat aan. Bespaar op deze manier tot wel 30% op de kosten!

 

Tip 1: Waar wordt de laadpaal geplaatst?

In eerste instantie zal je goed willen nadenken over de exacte locatie waar je laadpaal wordt geplaatst. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen er voor om deze ergens binnen in een garage of onder een carport te zetten. Dit niet alleen omdat ze op deze manier wordt beschermd tegen de regen, maar ook omdat ze zo enigszins kan worden onttrokken aan het zicht van bezoekers. Dit neemt evenwel niet weg dat er ook perfect laadpalen zijn die buitenshuis gebruikt kunnen worden. Bepaal voor jezelf altijd waar jij de voorkeur aan geeft en waar je nu precies de meest optimale mogelijkheden hebt om een laadpaal te voorzien.

Tip 2: Thuis je auto opladen is goedkoper dan op locatie

Om niet meteen een investering te moeten doen in een laadpaal kiezen veel mensen er in het begin voor om een bezoek te brengen aan openbare locaties waar laadpalen zijn geplaatst. Dat lijkt op het eerste zicht dan misschien wel interessant, in de praktijk is het dat eigenlijk niet. Dit heeft alles te maken met het feit dat de stroomkost op een dergelijke locatie heel wat hoger ligt in vergelijking met wanneer je, je auto thuis gaat opladen. Hou dit dan ook altijd in het achterhoofd en kies er dus bij voorkeur toch maar voor om eerder vroeg dan laat een investering te doen in een laadpaal voor thuis.

Tip 3: Een oplaadpaal hoeft helemaal niet duur te zijn

Eén van de grootste angsten van mensen die een elektrische auto kopen heeft betrekking tot de veronderstelling dat een oplaadpaal kopen altijd gepaard moet gaan met een grote investering. Dat is absoluut niet het geval, in tegendeel. Bovendien bestaan er heel wat mogelijkheden om te besparen op de levering en plaatsing van je laadpaal. Ben je bijvoorbeeld iemand die zelf wel verstand heeft van elektriciteit en mechaniek? Dan zou je er voor kunnen kiezen om één van doe-het-zelf pakketten te kopen die onder meer worden aangeboden door energieleveranciers. Ben je niet zo goed met elektriciteit? Kies er dan altijd voor om de plaatsing uit te besteden aan een expert. De installatie van een laadpaal moet immers echt zeer precies gebeuren om problemen te kunnen voorkomen!

Tip 4: Kies voor een laadpaal met slimme functionaliteiten

Bij het kopen van laadpalen is het altijd interessant om er rekening mee te houden dat er tegenwoordig verschillende uitvoeringen bestaan waarbij er gebruik wordt gemaakt van slimme functionaliteiten. Niet alleen is het mogelijk om het vermogen automatisch te doen dalen op het ogenblik dat er grote toestellen worden ingeschakeld, daarnaast is het ook nog eens zo dat het systeem zelf kan bepalen wanneer het meest gunstige tijdstip is voor het opladen van de auto. Een laadpaal beschikt bovendien tegenwoordig eveneens over de mogelijkheid om de automatische overdracht van de laadgegevens te beheren. Dit kan gebeuren op twee verschillende manieren. Zo kan dit gebeuren via het internet, maar is het ook mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van de energiestromen tussen het elektriciteitsnet en de elektriciteitsinstallatie.

Tip 5: Gebruik hernieuwbare energie voor het opladen van je auto

Het merendeel van de mensen die er voor kiezen om te investeren in een elektrische auto doen dit niet alleen maar uit financiële overwegingen. Zij vinden het bijvoorbeeld ook interessant dat het milieu op deze manier een hart onder de riem gestoken wordt. Het gebruik van klassieke auto’s die rijden op benzine of diesel is dan ook erg vervuilend en heeft onze planeet door de jaren heen ongetwijfeld meer slecht dan goed gedaan. Wil je er honderd procent zeker van zijn dat je op de meest ecologische manier mogelijk met je auto kan rijden? In dat geval is het steeds de moeite waard om zonnepanelen te voorzien op het dak van je woning. Zo kan je (nagenoeg) alle vereiste energie voor het opladen van je auto zelf produceren met behulp van zonnestralen. Groener kan uiteraard niet!

Tip 6: Controleer de beschikbaarheid van een mogelijke subsidie

Ondanks het feit dat er (op moment van schrijven) op nationaal vlak geen speciale subsidie bestaat voor laadpalen is het wel perfect mogelijk dat jouw stad of gemeente daar wel in voorziet. Is dat het geval? Dan spreekt het voor zich dat dit er voor kan zorgen dat jouw investering in een laadpaal meteen financieel nog interessanter wordt gemaakt. Dit even controleren is dan ook absoluut de moeite meer dan waard.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Thuis opladen van je elektrische auto: alle ins and outs

Elektrisch rijden is in een steeds duurzamer wordende maatschappij niet meer weg

Nieuws over laadpalen in Nederland

In een tijd waarin duurzamer leven een pre is, stappen veel mensen

Fallback Image

Wat zijn voordelen slimme laadpalen?

Steeds meer mensen rijden semi of volledig elektrische auto’s. Deze auto’s zijn