Informatie, tips en advies over laadpalen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Fallback Image

Steeds meer mensen rijden semi of volledig elektrische auto’s. Deze auto’s zijn gunstiger voor het milieu, aangezien ze op elektriciteit rijden en niet op benzine/diesel die als broeikasgassen uitgestoten worden bij verbranding. Een elektrische auto moet natuurlijk wel opgeladen worden middels een laadpaal. Je kunt kiezen voor een publieke laadpaal, waar je middels een pas van de energieleverancier kunt betalen. Of je kiest voor een eigen paal aan huis, die je aansluit op je stroomnetwerk daar. Er zijn ook slimme laadpalen op de markt. Wat dit zijn en wat de voordelen van deze laadpalen zijn, zal deze blog behandelen.

Wat is een slimme laadpaal?

Een slimme laadpaal is eigenlijk niets meer dan een laadstation met extra functies. Deze laadpalen beschikken over nieuwe software, waardoor ze online kunnen functioneren. De slimme laders houden ten eerste het stroomverbruik bij tijdens de laadsessies van je auto. De software verwerkt deze gegevens, zodat je er later handig gebruik van kunt maken door bijvoorbeeld het stroomverbruik raad te plegen, door een automatische declaratie per mail te sturen en door per persoon het stroomverbruik te kunnen specificeren. Online functies maken het ook mogelijk om de laadpaal te verbinden met het stroomnetwerk in je woning, waardoor je een eventuele koppeling met je zonnepanelen kunt realiseren of van load balancing gebruikt kunt maken.

Met je app je laadpaal bedienen

Bij een slimme laadpaal hoort een speciale applicatie op je smartphone. Met de app kun je gemakkelijk op afstand de slimme functies van de laadpaal toepassen. Je kunt de laadgegevens zien en je instellingen wijzigen. De app is zeer eenvoudig in gebruik, maar je moet wel een abonnement hebben om van de services gebruik te kunnen maken. Een aantal fabrikanten bieden ook laadpalen met slimme functies aan zonder dat je verplicht bent een abonnement te nemen. Wallbox heeft dit bijvoorbeeld en zo ook Alfen.

Wat zijn de voordelen van een slimme laadpaal?

Het werken met een slimme laadpaal heeft een aantal voordelen ten opzichte van werken met een offline laadpaal:

  • De elektriciteitsconsumptie per gebruiker wordt weergegeven.
  • Een correcte facturatie van het elektriciteitsverbruik van de elektrische auto wordt doorgegeven.
  • Je kunt het laden op afstand volgen.
  • Je kunt het laden zelf beheren.
  • Je krijgt inzicht in de laadcyclus van de laadpaal.
  • Je krijgt inzicht in de laadgewoontes van de verschillende gebruikers.
  • Technische problemen worden automatisch gesignaleerd.
  • Automatische updates van software vinden plaats.
  • Slim laden vindt plaats.

Load balancing

Laadpalen verbruiken veel elektriciteit. Wanneer je meer dan een auto op een laadpaal aansluit, kan dit al gauw capaciteitsproblemen opleveren. Slimme laadpalen voorkomen dit met hun technologieën. Slimme laadpalen verdelen bijvoorbeeld het beschikbare vermogen zo praktisch mogelijk. Er kan ook een maximaal laadvermogen ingesteld worden. Wanneer je dit maximum aantikt, dan wordt de stroomconsumptie afgebroken of op pauze gezet. Ook wordt er vaak geladen op daluren, wanneer de stroomtarieven het laagst zijn.

Inzicht en administratie

Slimme laadpalen geven je inzicht in wat er met je laadpaal gebeurt. In de app maak je een persoonlijke gebruikersportal aan, waar je makkelijk toegang hebt tot je laadpaal en deze makkelijk kunt beheren en configureren. Je krijgt inzicht in je administratieve zaken en je ziet waar je met je laadpas je auto hebt opgeladen. Je zakelijke laadpaal kun je ook koppelen met je account, waardoor je rapporten met laadgegevens kunt downloaden. Fijn voor je eigen administratie, maar ook voor je Belastingaangifte.

Automatische facturatie

Elektrische bestuurders rijden vaak ook geleasete auto’s of bedrijfswagens van de zaak. Bij een offline laadpaal moet de werknemer zelf de facturatie uitvoeren en overhandigen aan de werkgever. Bij een slimme laadpaal vindt de facturatie automatisch plaats. Eenmalig registreer je jouw laadpas en de laadpaal in naam van het bedrijf, waarna de verbruikte stroomkosten automatisch verrekend worden. Voor een ondernemer die laadfaciliteiten bij zijn bedrijfspand wil aanbieden, zijn slimme laadpalen een echte aanrader. Je kunt toegangsrestricties instellen. Je kunt zelf je stroomtarieven instellen. En er vindt automatische verrekening van de stroomkosten plaats. Geld verdienen en er geen omkijken naar hebben dus.

Samenwerken met zonnepanelen

Wil je bewuster met energie omgaan en heb je zonnepanelen op je dak liggen, dan kun je deze makkelijk koppelen aan je slimme laadpaal. Slimme laadpalen kun je zo instellen dat ze opladen middels zonne-energie of windenergie zelfs. Als deze vormen van energie niet beschikbaar zijn, dan pas wordt overgestapt op het stroomnetwerk. Ook kun je zorgen voor battery storage. In dit geval slaat de accu van je auto overdag zonne-energie op, zodat je ’s avonds van deze energie gebruik kunt maken tijdens het opladen van je auto.

Terug leveren aan net

Een slimme laadpaal kan ook een overschot aan energie terug leveren aan het net, wanneer de stroom in huis nodig is. Dit wordt ook wel bi-directioneel laden genoemd. De laadpaal levert dus stroom aan je auto, wanneer deze het nodig heeft, maar wanneer in het huis stroom nodig is, dan geeft de auto elektriciteit terug via een slim retoursysteem.


Laatste nieuws

Nieuws over laadpalen in Nederland

In een tijd waarin duurzamer leven een pre is, stappen veel mensen

Fallback Image

Wat zijn voordelen slimme laadpalen?

Steeds meer mensen rijden semi of volledig elektrische auto’s. Deze auto’s zijn

Met het oog op de toekomst: nieuws over laadpalen en elektrische auto’s

Het rijden met elektrische auto’s wordt steeds meer gestimuleerd en we zien