Informatie, tips en advies over laadpalen
Gratis en vrijblijvend

In een wereld waarin duurzaamheid steeds meer van belang is, stappen steeds meer mensen over op duurzame auto’s: auto’s die deels of helemaal rijden op elektriciteit in plaats van op benzine of diesel. Om een elektrische auto te kunnen rijden, moet je deze opladen middels laadpalen. Welke laadpalen zijn er echter en kun je ze allemaal voor je auto gebruiken? Dit artikel zal dieper ingaan op de verschillende soorten laadpalen die er zijn.

De AC en DC laadpalen

Er zit een groot verschil tussen laadpalen in het stroomtype. Er is een onderscheid namelijk tussen wisselstroom en gelijkstroom.

Wisselstroom

Laadpalen op wisselstroom worden AC laadpalen genoemd. Het opladen van de autoaccu vindt plaats door middel van gelijkstroom. De stroom uit ons net is wisselstroom en moet dus omgezet worden naar gelijkstroom door middel van de AC laadpaal. Een AC laadpaal laat de omvorming over aan de omvormer van de auto. Dit zorgt voor een klein probleem, want om veilig te kunnen laden, wordt de instroom tot 22 Kilowattuur beperkt.

Gelijkstroom

Laadpalen op gelijkstroom worden DC laadpalen genoemd. Gebruik je DC laadpalen, dan wordt de omvormer van je auto niet gebruikt, want deze palen leveren gelijkstroom. Dankzij een speciale transformator zijn laadvermogens van vijftig Kilowattuur mogelijk. Gebruik je ze samen met speciale koelsystemen, dan kan een vermogen van 350 Kilowattuur zelfs gehaald worden. DC laadpalen laden de accu van je auto veel vlugger vol. Daarom worden dit ook wel snelladers genoemd.

Dom of slim

Laadpalen worden ook wel onderverdeeld in domme of slimme laadpalen. De meest simpele laadpaal, de domme laadpaal, pompt stroom in je accu en that’s it. Je sluit de kabel aan op je accu en het laden wordt gestart. Denk aan de telefoonlader van je smartphone. Een slimme laadpaal werkt op basis van internet en heeft een aantal slimme functies, waardoor laden nog veiliger en zuiniger kan. Je kunt bijvoorbeeld laadsessies inplannen, kosten doorrekenen aan andere gebruikers en laadbeurten registreren. De functie load balancing voorkomt daarnaast dat je elektriciteitsnet overbelast raakt.

De vele voordelen van slimme laadpalen

Slimme laadpalen brengen een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van het gebruik van offline laadpalen:

  • Het verbruik van elektriciteit per gebruiker wordt weergegeven.
  • Je krijgt inzicht in de laadcyclus van de laadpaal.
  • Een correcte facturatie van het elektriciteitsverbruik van de elektrische auto wordt doorgegeven.
  • Je kunt het laden via de app volgen zonder daadwerkelijk in de buurt te hoeven zijn van de laadpaal.
  • Je kunt het laden zelf beheren.
  • De laadgewoontes van de verschillende gebruikers kun je opvragen.
  • Technische problemen worden automatisch gesignaleerd.
  • Automatische updates van software vinden plaats.
  • Slim laden vindt plaats, waarbij gekeken wordt naar gunstige laadtarieven en periodes met het minste stroomverbruik in huis.

Wand of vloer

Laadpalen kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden. Vaak is er een muur beschikbaar waar je een laadpunt op kunt maken. Dit kan bij bijvoorbeeld een garage of de wand van een kantoorgarage. Voor open parkeerterreinen zijn vloerladers echter handiger. Ze hebben geen steunwand nodig en kunnen daardoor vrijwel overal geplaatst worden.

Publiek of privé

Laadpalen kunnen voor openbaar gebruik zijn of voor privé gebruik. Publieke laadpalen zijn toegankelijk voor iedereen. Ze staan daarom op openbare plaatsen en kunnen door iedereen met een toegangspas gebruikt worden. De laadkosten bij deze palen verschillen veel. Sommige laadpalen zijn gratis, terwijl andere een vergoeding per Kilowattuur berekenen of op basis van de laadduur. Privé laadpalen zijn alleen bedoeld voor jezelf en/of enkele mede-gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan een laadpaal die een werkgever in de kantoorgarage installeert voor zijn medewerkers of een laadpaal die je op je eigen grond installeert.

Hoe werkt het gebruik van een publieke laadpaal?

Er zijn in Nederland in de grote steden meerdere laadpalen op straat aanwezig voor het opladen van je elektrische auto. Om van deze laadpalen gebruik te mogen maken, heb je veelal een oplaadpas nodig van bijvoorbeeld Vattenfall. Oplaadpassen kun je online of telefonisch aanvragen bij de netbeheerder. Publieke laadpalen zou je met meerdere passen moeten kunnen gebruiken. Ben je woonachtig in Amsterdam bijvoorbeeld, dan heb je meestal een pas van Vattenfall. Deze zou je in principe ook in andere gemeentes moeten kunnen gebruiken. Dit kun je checken door middel van het blauwe symbool aan de achterkant van de pas. Werkt je pas niet bij andere laadpalen, dan moet je met je serviceprovider contact opnemen.

 


Laatste nieuws

Updates in de laadpalen wereld

Steeds meer wordt er overgestapt van op brandstof rijdende auto’s naar elektrische

Met het oog op de toekomst: nieuws over laadpalen en elektrische auto’s

Het rijden met elektrische auto’s wordt steeds meer gestimuleerd en we zien

Thuis opladen van je elektrische auto: alle ins and outs

Elektrisch rijden is in een steeds duurzamer wordende maatschappij niet meer weg