Informatie, tips en advies over laadpalen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laadpaal in de garageLaadpaal in de garage? Aangezien elektrisch rijden met de dag mee steeds populairder wordt, begint ook het aantal laadpalen in Nederland steeds meer te worden. Particulieren kiezen vaak voor het plaatsen van een laadpaal op de oprit of bij een parkeervak, maar een populaire keuze is ook de garage. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een laadpaal in de garage, dan kan je beter eerst doorgaan met het lezen van de onderstaande tekst.

*Tip!
Laadpaal kopen? Vraag eerst gratis offertes op maat aan. Bespaar op deze manier tot wel 30% op de kosten!

 

De garage kiezen voor je laadpaal

Beschik je over een eigen stuk privé terrein, dan heb je de mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen zodat je de accu van je elektrisch voertuig veilig, snel en makkelijk op kunt laden wanneer je dat maar wilt. Er wordt meestal voor de oprit of een parkeervak gekozen, maar veel mensen kiezen ook voor het plaatsen van een laadpaal in de garage. De meest geschikte soort laadpaal voor in een garage is een wandmodel, maar je kunt ook kiezen voor een laadpunt op een paal.

 

De voordelen van een laadpaal in de garage

Er komen verschillende voordelen kijken bij het plaatsen van een laadpaal in de garage. De meest belangrijke voordelen van een laadpaal in de garage zijn als volgt:

  • De garage biedt een veilige en betrouwbare plek voor je laadpaal en je elektrische auto.
  • De laadpaal blijft droog, al zijn laadpalen wel beschermd met een waterbestendige behuizing.
  • De laadpaal is niet onderhevig aan invloeden zoals de hete zon, hagel, storm en dergelijke.
  • Je kunt de laadpaal veilig bewaren in een garage om de interesse van dieven niet op te wekken.
  • Je kunt de laadpaal beveiligen tegen vandalisme.

 

Zijn er ook risico’s?

Plaats je een laadpaal in de garage, dan zijn hier niet veel risico’s aan verbonden. Iemand zou hooguit over de laadkabel kunnen struikelen als deze zomaar rondslingert. Je kunt een kortsluiting overigens voorkomen door te zorgen dat de installateur die de laadpaal komt aansluiten de kabels van de stroomtoevoer netjes wegwerkt en door het laten aanmaken van een aparte groep in de meterkast voor de laadpaal. Je kunt er overigens van uitgaan dat er geen brandgevaar ontstaat als je een laadpaal in de garage plaatst.

 

De kosten

De kosten die bij het kopen en installeren van een laadpaal in de garage komen kijken hangen af van welke laadpaal je koopt en van het laadvermogen. Ook zaken zoals het aantal aansluitingen speelt hier een grote rol bij. Gemiddeld ga je € 500 tot € 2.000 betalen voor een laadpaal in de garage. Moet de meterkast worden aangepast, dan ga je hier ook extra voor moeten betalen.

 

Zaken waar je op moet letten

Als je een laadpaal in je garage wilt plaatsen, dan ga je op bepaalde zaken moeten letten. Denk zo aan het aantal elektrische auto’s in je huishouden, aangezien je met de ene laadpaal slechts één voertuig kunt opladen terwijl je met andere laadpalen meerdere auto’s tegelijkertijd op kunt laden. Je gaat ook moeten letten op de locatie in de garage waar de laadpaal wordt geïnstalleerd, aangezien je al je auto’s makkelijk op wilt kunnen laden op een centrale plek in de ruimte. Je gaat overigens ook moeten letten op de soort laadpaal, waarbij men vaak kiest voor een wandmodel al wordt een staande laadpaal ook steeds vaker gekozen voor in de garage. Beide soorten laadpalen zijn makkelijk te plaatsen in de garage.

 

De subsidiemogelijkheden

Je kunt voor de aanschaf en plaatsing van een laadpaal in de garage helaas geen landelijke subsidie krijgen, maar bepaalde gemeenten reiken wel lokale subsidies uit voor laadpalen. De voorwaarden en mogelijkheden variëren echter enorm afhankelijk van waar je woont, maar je kunt contact opnemen met je gemeente of met een lokaal gevestigde specialist die je meer kan vertellen over de mogelijkheden van een subsidie voor je laadpaal.

 

Openbare garages

Een laadpaal kan in de garage van particulieren geplaatst worden, maar je vindt in openbare garages ook steeds vaker laadpalen. In Nederland kan je uitgaan van ruim 400 parkeergarages, waarbij elke garage beschikt over ruim 450 parkeerplaatsen. Je kunt tot op heden in slechts één derde deel van deze garages je elektrische auto opladen. Volgens onderzoek stijgt de vraag naar elektrisch rijden en dus ook naar laadpalen jaarlijks enorm, waardoor er ook bij openbare garages steeds vaker wordt overgegaan tot de plaatsing van laadpalen om elektrische rijders de mogelijkheid te geven om hun auto op te laden.

 

Vraag om advies

Vind je het moeilijk om te kiezen welke laadpaal je moet kopen als je van plan bent om de paal in de garage te plaatsen, dan is het slim om eerst te vragen om deskundig advies aan een professioneel. Een professioneel kan je namelijk aangeven welke laadpaal het beste past bij je situatie, je wensen en je budget zodat je zeker weet dat je de ideale keuze maakt en een miskoop voorkomt.

 

Andere mogelijkheden

Naast het plaatsen van een laadpaal in de garage kan je ook kiezen voor het installeren van de laadpaal op de oprit of bij een parkeervak. Je kunt bij je thuis op elke locatie een laadpaal plaatsen, als het maar gaat om privé terrein. Heb je ruimte op kantoor, dan is ook hier een goede mogelijkheid om een eigen laadpaal te plaatsen. Er zijn overigens ook ondernemingen die zakelijke laadpalen bieden aan het personeel, en waarbij het personeel kan bepalen of de laadpaal thuis in de garage, op de oprit of bij een parkeervak wordt gerealiseerd.

 

Offertes vergelijken

Ben je aan het overwegen om een eigen laadpaal te kopen en deze in de garage te plaatsen, schakel dan de diensten in van een professioneel met ervaring en kennis die je hier verder mee kan helpen. Een professioneel vind je door eerst meerdere offertes op te vragen in de buurt zodat je met de ontvangen informatie een vergelijking kunt maken. Na het maken van de vergelijking kies je voor de kwalitatief beste deal tegen de voordeligste prijs.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Met het oog op de toekomst: nieuws over laadpalen en elektrische auto’s

Het rijden met elektrische auto’s wordt steeds meer gestimuleerd en we zien

Thuis opladen van je elektrische auto: alle ins and outs

Elektrisch rijden is in een steeds duurzamer wordende maatschappij niet meer weg

De verschillende laadpalen op een rijtje

In een wereld waarin duurzaamheid steeds meer van belang is, stappen steeds