Laadpalen Tesla? Tesla is uitgegroeid tot een bijzonder populair automerk. Dit is uiteraard voor een groot deel te wijten aan het feit dat ze er vanaf het begin voor heeft gekozen om elektrische auto’s te ontwikkelen. Tegenwoordig zijn Tesla auto’s niet langer uit het straatbeeld weg te denken. Op het ogenblik dat jij er ook aan denkt om over te gaan tot het aanschaffen van een Tesla zijn er echter wel verschillende zaken waar je rekening mee zal willen houden. Dit geldt in het bijzonder voor de laadpalen Tesla die er op de markt zijn terug te vinden. Het thuis kunnen opladen van je auto is namelijk niet zomaar een mogelijkheid, maar wel een absolute vereiste. Ben jij ook op zoek naar informatie over laadpalen Tesla? Lees dan snel verder!
Inhoud van deze prijsgids:
De Tesla Wall Connector
Nagenoeg iedereen die er voor kiest om een elektrische auto van het merk Tesla te kopen maakt ook de bewuste keuze om een zogenaamde ‘Tesla Wall Connector’ te installeren bij hun thuis. Dit is dan ook veruit de meest praktische manier op je Tesla gewoon eenvoudig bij je thuis op te laden. Het laadpunt beschikt over een vaste kabel welke meteen in de auto kan worden aangesloten. Bovendien is het ook zo dat deze kabel verkrijgbaar is in twee verschillende lengtes, namelijk:
- Een kabel met een lengte van 2,5 meter;
- Een kabel met een lengte van 7,5 meter;
Bovendien dient er rekening mee te worden gehouden dat in principe alle elektrische voertuigen welke over een type 2 aansluiting beschikken kunnen worden opgeladen door middel van een Tesla Wall Connector. Je moet er wel bij stil blijven staan dat een Tesla geladen kan worden met een vermogen van 16,5kW of 81 kilometer per uur. De laadsnelheid welke kan worden gerealiseerd door middel van een Tesla Wall Connector is altijd afhankelijk van het type netwerkaansluiting waarover je beschikt.
Het vermogen van Tesla laadpalen
Belangrijk om weten is natuurlijk met welk vermogen je, je Tesla kan opladen met behulp van een laadpaal van het merk. Ongeveer één derde van alle huishoudens zou niet beschikken over een zogenaamde ‘neuter’. Hiermee is het echter mogelijk om tot 8,5 kW of 42 kilometer per uur te laden. Dit is in principe meer dan voldoende op het ogenblik dat je er voor kiest om ‘s nachts de accu van je auto op te laden. Het merendeel van de woningen beschikt bovendien sowieso over een 3-fase netwerkaansluiting van 400V. Deze maakt het mogelijk om tot 11 kW of 54 kilometer per uur op te laden.
Hoeveel kosten laadpalen Tesla?
Eén van de belangrijkste zaken waar mensen eveneens goed over willen nadenken om het ogenblik dat ze willen investeren in een laadpaal van Tesla is terug te vinden in de kostprijs die er voor in rekening wordt gebracht. Voor het kopen van een Tesla Wall Connector geldt dat er rekening kan worden gehouden met een prijskaartje van (op moment van schrijven) 530 euro. Deze is bovendien perfect verkrijgbaar in één van de verschillende service centers van Tesla. Ondanks het feit dat het eventueel mogelijk kan zijn om zelf de laadpaal te plaatsen wordt het toch sterk aangeraden om hiervoor een beroep te doen op een elektricien. Voor de installatie van je Tesla laadpaal zal je dus wel nog rekening moeten houden met een bepaalde meerprijs.
In Nederland zijn er ook verschillende energieleveranciers actief die hun klanten eveneens de mogelijkheid bieden om een laadpaal voor hun Tesla (of andere elektrische auto) te laten installeren. Dit behoort overigens niet alleen tot de mogelijkheden voor private personen, maar ook voor bedrijven. Steeds meer ondernemingen willen namelijk de kosten voor hun wagenpark zoveel mogelijk binnen de perken houden. Het fiscaal gunstige regime van elektrische auto’s kan daarbij helpen. Bovendien is het ook nog eens zo dat er door te kiezen voor een elektrische auto heel wat kan worden bespaard op het onderhoud waardoor men twee vliegen in één klap slaat.
De kosten die door energieleveranciers aangerekend worden voor één van hun laadpalen Tesla is altijd afhankelijk van de situatie. Kies je bijvoorbeeld voor een zelfbouwpakket of ga je de laadpaal laten plaatsen door een ervaren installateur? In het laatste geval betaal je uiteraard wat meer, maar ben je tegelijkertijd wel verzekerd van een optimale installatie. Hoe dan ook, we hebben de verschillende kosten waarmee je kan worden geconfronteerd voor wat het kopen van één van de verschillende laadpalen Tesla betreft alvast even hieronder uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.
Type laadpaal voor Tesla | Gemiddelde kostprijs |
Tesla Wall Connector (excl. plaatsing) | 530 euro bij een erkend Tesla service punt |
Particuliere installatie (incl. plaatsing) door energieleverancier | Gemiddeld zo’n 1.350 euro incl. BTW |
Particuliere installatie (excl. plaatsing) door energieleverancier | Gemiddeld zo’n 710 euro incl. BTW |
Zakelijke installatie (incl. plaatsing) door energieleverancier | Gemiddeld zo’n 1.700 euro excl. BTW |
Zakelijke installatie (excl. plaatsing) door energieleverancier | Gemiddeld zo’n 1.050 euro excl. BTW |
Hou er naast bovenstaande rekening mee dat je nog kan worden geconfronteerd met extra kosten. Zo wordt het aangeraden om bijvoorbeeld de Tesla Wall Connector steeds aan te sluiten om een neuter. Alleen op deze manier kan de beste veiligheid worden gegarandeerd.